Kako unaprediti rad instalatera?

Justin Pate nas savetuje u još jednom dragocenom tekstu!

Vaš cilj je da povećate profit, a to je moguće ukoliko u svom timu imate zadovoljnog i efikasnog instalatera.

 

 1. dobra priprema

Dobra priprema može da vam uštedi mnogo vremena. Šta ona podrazumeva?

   • Insistirajte da vam klijent doveze vozilo dan ranije. Instalateri često gube svoje dragoceno vreme u slučaju kada klijent kasni (a znamo da se često dešava da vam dovezu vozilo sa sat-dva zakašnjenja) i zbog toga započinju rad nervozni i u žurbi. Ukoliko je vozilo doveženo dan ranije u radionicu, moguće je pripremne radnje poput čišćenja i skidanja delova završiti dan pre montaže grafike (čak ove radnje može da izvrši pomoćno osoblje), a instalatera u tom slučaju čeka čisto i suvo vozilo i on može odmah da započne montažu.
   • Ne preterivati sa skidanjem delova sa vozila! Skidanja i vraćanje delova je zahtevan posao i često traži i specifične veštine.
   • Nema mnogo ljudi koji su sposobni da prelepe branik u jednom komadu! Ako instalater mora sam da uklanja delove sa vozila, čisti, suši, iseca i sl. premoriće se i pre nego što počne svoj posao. Unajmite auto limara i pomoćno osoblje za pripremne radnje.

  

 1. pravila za pune kolore

Još prilikom dizajniranja grafičkog rešenja treba da se vodi računa o tome da se instalateru olakša posao. Kako to može da se uradi?

Pametan dizajn

·         Delove karoserije (hauba, krov, branik, itd…) posmatrati kao ostrva i izbegavati „prelivanje“ motiva sa jednog na drugi deo – ovim se izbegavaju komplikovana uklapanja i štedi značajno vremena.

·         Ako je rešenje bočnih strana vozila identično, nakon što se završi jedna strana, druga zahteva mnogo manje vremena.

·         Tekstovi na vratima se lako pozicioniraju jer su donje ivice ravne.

Pametno planiranje tajlova

·         Na kombi vozilima izbegavati da svi paneli budu vertikalni jer to podrazumeva previše linija spajanja koje zahtevaju vreme za precizna uklapanja, a kasnije postaju kritične tačke za odlepljivanje. Ukoliko se stranice lepe iz horizontalnih panela, a samo kabina iz vertikalnog, moguće je isplanirati spojeve tako da budu na ravnim površinama ili na površinama koje neće stvarati stres u materijalu.

Izbor namenskog materijala

·         Prečesto viđamo korišćenje nenamenskog materijala. Ukoliko se radi o 3D površinama koristite najfleksibilniji mogući materijal sa pripadajućom laminacijom. Greške u radu se lako ispravljaju ako je materijal odgovarajućeg kvaliteta. Ovakvi materijali su nešto skuplji, ali štede vreme instalatera i pod uslovom da su pravilno postavljeni, nema naknadnih reklamacija.

Pravilo 7.5cm

·         Između teksta i kritičnih tačaka poput kvaka, poklopca rezervoara, farova i sl. ostavljati 7.5cm prostora.

Integralni tekst na engleskom sa ilustracijama možete da pročitate u decembarskom broju Sign & Digital Graphics na linku http://read.uberflip.com/i/752643-december-16/68

Justin Pate je grafički instalater i instruktor više od 18 godina. Obuku vrši u radionicama širom sveta – najviše za Avery Dennison i Mutoh. On se nalazi na čelu „The Wrap Institute“ (www.wrapinstitute.com) gde možete da se edukujete pomoću online tutorijala. Za više inforamcija o Džastinu posetite www.justin-pate.net